Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. március 28.

2012.03.28

Ma tiszta játékból állt a nap!

Kedvenc mestereim természetesen reggel megérkeztek időben, hogy tovább bontsák a garázst. De hogy ne legyen olyan uncsi, kitalálták, hogy közben bújócskázzunk. Mondtam, hogy benne vagyok, csak ne én legyek először a hunyó. Philiph bevállalta.

Y. a kertben bújt el egy bokor mögé ásónak álcázva magát, R. az emeleti szobában rejtőzött el egy festékes doboz mögé, Matyi szomszéd a félig kiásott tóban feküdt hasra egy megmaradt fekete zsákot húzva magára, Edy a törmelékeket gyűjtő konténerben húzta meg magát, én pedig az egyik fal mögé bújtam. Furán van itt építve a dolog. Úgy képzeljétek el, hogy a ház a telek közepén van, és körbe lehet járni, de a hátsó udvarszerűt egy kis kiugró fal választja el paravánszerűen az utcán járó kíváncsiskodók elől. Na én ennél a falnál húztam meg magam. És ha már arra jártam, gondoltam, hasznosan töltöm az időt: nekiálltam, hogy addig azt is lefessem. Már félig kész is voltam, amikor egyszer csak felbukkant P. és E., és hangosan azt kiabálták: Ipi-apacs, megvagy! Te vagy a hunyó!

Hát valahogy így telt el a délelőtt.

Délben pedig – egy gyors ebéd után – kocsiba ültünk Y-nal, hogy elguruljunk egy tőlünk kb. 45 percre levő ált. iskolába. Merthogy meghívták őt egy bábozós alkalmat tartani.

A téma ugyanaz a japán cucc volt, mint a múltkor, csak ma sokkal, de sokkal több ideje volt, ezért sokkal szuperebb volt az egész. Két bábfilmet is meg tudtunk nézni. Az egyik a japán földrengésről szólt, hogy mit tegyünk, illetve ne tegyünk, ha ilyen történik, a másik pedig a földrengés utáni cunamival volt kapcsolatos. Nagyon jó volt mindkettő, a gyerekek is nagyon élvezték, meg szerintem, sokat tanultak is belőlük. Bár az egy kicsit fura volt, hogy a japán bábfigurák erős amerikai akcentussal beszélték az angolt… De ilyen kicsiségre nem adunk

Elég sok képet is csináltam az alkalmon, de nem tehetek fel a netre belőlük, mert itt nagyon erősen védik a gyerekeket. Eleve csak úgy mehettem be az iskolába, hogy Y-nal mentem, illetve ő előtte megkérdezte a tanítónőt. Amikor pedig én kérdeztem őt a fotózásról, fel voltam rá készülve, hogy azt mondja majd, nem fotózhatok. De nem így történt, ugyanis a szülők anno aláírtak egy papírt, hogy hozzájárulnak a mindenféle fotózáshoz, persze azzal a kitétellel, hogy az iskola tudja, ki és miért és hova fotózik. Végül is teljesen jogos, hiszen honnan lehet azt tudni, milyen célból készít valaki képeket gyerekekről.

Minden esetre jó kis alkalom volt! Ráadásul az egész elején Y. egy névtanulós játékot is játszott velük – mármint ő akarta megtanulni a neveiket, hiszen ők osztálytársak, így már ismerik egymást.

Aki ismeri Y-t, az tudja, hogy elképesztő névmemóriája (is) van! Képes volt legutóbb megtanulni 3x-i elmondás után 12 magyar nevet úgy, hogy este elmondtam neki, másnap reggel kik fognak a kisbuszban ülni, majd reggel segítség nélkül visszamondta azokat anélkül, hogy még egyszer átismételtük volna!

Na ma is valami hasonló történt: 24 kisgyerek nevének a felét kapásból megjegyezte. Ráadásul a gyerekek időközben helyet is cseréltek.

Szóval ez ő.

És hogy nektek is legyen egy kis játékban részetek, íme három találós kérdés. Aki helyesen megválaszolja, jutalmul legközelebb elbeszélgethet egy Ballycastle-akcentusú helyi farmerral! Az lesz csak az igazi díj és felejthetetlen északír élmény !

1. kérdés: a képen egy átlagos mosdó látható két csappal. Az egyikből csak hideg, a másikból csak forró víz folyik, és csak úgy, ha közben lenyomva tarjuk őket. Hogyan tudunk belőlük kézmosáshoz langyos vizet csinálni?

img_2970.jpg

 

2. kérdés: a képen egy gyalogos átkelőhely látható. Ha lelépünk a járdáról, honnan üthetnek el először?

img_3024.jpg

 

3. kérdés: a képen két kanál látható. Melyikkel eszünk levest, és mire való a másik kanál?

img_3547.jpg

 

 

(Megfejtések: 1. sehogy; 2. jobbról <a másik oldalon vezetnek>; 3. a jobboldalival, a másikkal süteményt és fagyit eszünk)

Na, kinek hány pontja lett?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.